Bier - Amsterdam, Stad van Bier en Brouwers

Verwacht: 9 april tot en met 6 september

Je komt in onze nieuwe tentoonstelling Bier - Amsterdam, stad van bier en brouwers alles te weten over de lange weg dat Amsterdams bier door de geschiedenis afgelegde om in jouw glas terecht te komen. 

LET OP: Wegens de landelijke maatregelen rondom het coronavirus is de opening van de tentoonstelling tot nader orde uitgesteld. 

Amsterdam, stad van bier en brouwers
Amsterdam is van oudsher dé bierstad van Nederland. Medemblik en Amsterdam werden aangewezen als enige havens waar de bieren uit Duitsland  ingevoerd mochten worden. Dit was het begin van Amsterdam als stapelplaats van bier en poort van de Oostzeehandel. Vandaag de dag telt Amsterdam meer dan 45 brouwerijen, en is daarmee de stad met veruit de meeste brouwers en eigen bieren van Nederland!

Achterstevoren door de bierhistorie
In de tentoonstelling Bier wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid door de recente craftbeer-revolutie waardoor kleine brouwerijen en speciaalbiertjes hun intrede deden, via de opmars van pils eind 19e eeuw. Van het begin van Heinekens imperium naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier vanaf de 14e eeuw, die de basis legde voor grote rijkdom.

Smaken verschillen
Er bestaan wereldwijd zo’n 400 verschillende biersoorten. Afhankelijk van de ingrediënten varieert de smaak van zuur tot zilt en van bitter tot zoet, maar ze worden allemaal gemaakt volgens hetzelfde procedé. In de tentoonstelling ontdek je de verschillende smaken en grondstoffen, maar leer je ook meer over het nut van bijvoorbeeld hop voor de houdbaarheid en water voor de kwaliteit van het bier.

Bezige brouwers
In de tentoonstelling en de verschillende publieksactiviteiten op andere locaties is er vanzelfsprekend aandacht voor  de Amsterdamse brouwers van nu. De sociale werkplaats van Brouwerij de Prael of bier gemaakt van resten droog brood tegen verspilling door brouwerij Troost vertellen ieder hun eigen verhaal over hetgeen de stad bezighoudt. Maak kennis met de vele brouwers die de stad kent.

Bier Bewust
Naast dat bier volksdrank nummer één is, is er ook aandacht voor de bewustwording rondom bier tegen de achtergrond van vraagstukken met betrekking tot gezondheid en sociale implicaties. Waar vroeger bier werd gedronken omdat het water niet voldoende schoon was, ook door kinderen, kijken we nu verder naar de invloeden van bier op de volksgezondheid.

Nog eentje dan – het café
In 1806 telde Amsterdam  al 1793 bierhuizen en tapperijen, en nog steeds wemelt het in de stad van de kroegen. Een biertentoonstelling zonder een café is niet af. En daar horen ook de sporen bij die de cafécultuur heeft achtergelaten in de kunst. Van Gabriël Metsu’s 17e-eeuwse portret van een oude drinker tot Gijs Assmann’s hedendaagse vanitas-sculpturen met bierflesjes. Een 17e-eeuws stilleven met een met bier gevuld pasglas van Janz. Van de Velde is voor de tentoonstelling gereconstrueerd met archeologische vondsten uit Amsterdamse bodem.

Evenementen
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling organiseert het Amsterdam Museum diverse activiteiten rondom bier en brouwers. Zo worden er lezingen gegeven over onder andere alcoholarm brouwen, lanceert Gebrouwen door Vrouwen het boek ‘Van brouwhobby tot succesvol biermerk’ en worden er bierproeverijen onder leiding van biersommeliers aangeboden.

Eigen Amsterdam Museum Bier
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling dopen we het New England bier van Brouwerij Troost om tot hét Bier van het Amsterdam Museum. Een zomers biertje dat zowel in smaak valt bij de minder fanatieke bierdrinker door haar toegankelijkheid, als een bier waar de connaisseur met veel plezier de verschillende lagen van zal weten te ontleden. Het limited edition bier wordt in een bierblik gepresenteerd, want bier in blik is duurzamer én blijft langer goed.

De tentoonstelling Bier - Amsterdam stad van bier en brouwers wordt verwacht in de zomer van 2020. De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Irma Enklaar en Edo Dijksterhuis. Dijksterhuis schreef diverse boeken over bier en brouwers. 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief